Slik forbereder du løpekne til joggeturen

Løpekne eller patellofemoralt smertesyndrom oppstår ofte hos løpere, spesielt langdistanseløpere. Man kjenner igjen denne tilstanden ved smerter i senen på utsiden av kneleddet, som er resultatet av for mye friksjon mot utsiden av lårbenet. Grunnen til at dette oppstår kan være en strukturell defekt, eller måten en løper eller går på.

Hva er kjennetegnene?

Om du opplever mye smerter rundt eller bak kneskålen som blir verre når du løper, hopper eller går i trappene, kan det være at du har løpekne. En kan kjenne igjen denne tilstanden ved klikking eller en følelse av å ha potetmel i kneet. Det kan oppstå ømhet rundt kneskålen og muligens en liten hevelse.

Dette du kan gjøre selv

Finn ut når og hva det er som påvirker smerten. Prøv å begrense bevegelsene og den belastningen som trigger den. Inaktivitet er heller ikke til å anbefale da det er en risiko for at en blir mer stiv og smertene i senevevet øker. Prøv med tapping. Å tape kneet kan bidra til at smerten reduseres, prøv selv å se om det lindrer.

Oppsøk profesionell hjelp

Har du mistanke om løperkne lønner det seg å oppsøke profesjonell hjelp. Hos Naprapatlandslaget hjelper de deg å finne de underliggende årsakene til smerten og hvordan lindre symptomene.