Vanlige skader blant løpere

Skader på grunn av overbelastning hos løpere er nokså vanlig, og skyldes blant annet feil trening. Vanlige skader er betennelser i beinhinner og akillessenen, tretthetsbrudd og smerter i ledd og ankler. Det estimeres at inntil hele 70 % av løpere og mosjonister får slike skader årlig. Mange faktorer øker risikoen for skader, deriblant feil valg av sko og underlagtype. Problemet kan også være kroppslige faktorer som fotstilling, økt Q-vinkel og svake muskler. Avhengig av vekt og form, kan det hende du løper for tidlig, for langt, for raskt eller for ofte. Det er mye som kan være feil, men det finnes forebyggingstiltak.

Forebyggende tiltak

Innleggssåler kan rette opp feilstillinger mellom legg og fot, men er kun nødvendig dersom pronasjonsfeilen plager deg. Før du skal løpe kan du utføre strekkøvelser. Strekk til det strammer, men slutt før du får smerter. Ikke løp i sko som er så slitte at de ikke lenger er støtabsorberende. Derfor bør du skifte løpesko etter du har løpt ca. 1 000 kilometer i dem. Unngå å øke løpsmengden din med mer enn 10 % per uke, og har du trent hardt en dag, bør du løpe roligere neste. Vær også forsiktig med løping på ujevne og skrå plater, forsøk å holde deg til flatt terreng.

Når skaden likevel har skjedd

Har du pådratt deg skader under løping, er det viktig å hvile. Avhengig av hvor stor skaden er, bør du konsultere fastlegen din for å få forordnet strekkøvelser og andre tiltak. Når uhellet har vært ute under en treningsøkt, er det lov å ta det med ro og la hjernen fokusere på andre ting. Det store utvalget av gode casinospill hos Videoslots kan få deg til å tenke på ganske andre ting enn skader du har pådratt deg under løping, og hvem vet – kanskje vinner du penger nok til å kjøpe deg nye løpesko som passer til dine føtters pronasjon?